Khamis, 11 Jun 2009

Perhimpunan Penulis Muda Nasional 2009

Agak terlewat rasanya ana menulis catatan ini. Kesibukan dengan peperiksaan dan baru-baru ini pulang bercuti pula ke kampung, menyebabkan aktiviti kegemaran ana ini terbantut untuk seketika. 22-24 Mei 2009. Tarikh yang membawa ana menjadi warga Bandaraya Bersejarah untuk sekejap waktu. Bertempat di Puteri Resort, Ayer Keroh, Melaka, ana dan hampir 200 orang lagi berhimpun dalam sebuah pertemuan yang dinamakan "Perhimpunan Penulis Muda Nasional".

Berbaloi juga rasanya ana berkejar dari Kuala Lipis dengan menaiki keretapi jam 1.30 pagi, kemudian transit sebentar di rumah (di Kluang) untuk sejam dua sebelum meneruskan perjalanan ke Melaka dengan menaiki bas pula. Tiba di Melaka, teman se'MPR' (Kak Wani) datang mengambil ana di Melaka Sentral. Syukran jazilan ya ukht. Jasamu dikenang! =)

Tiga hari berhimpun, banyak ilmu yang ana peroleh. Pembentangan beberapa kertas kerja yang rata-rata berkisar tentang perjuangan dan halatuju penulis muda memberikan sedikit gambaran kepada ana yang baru saja bertatih-tatih dalam dunia penulisan ini. (Walaupun tak kesemua pembentangan tersebut tercapai di pemikiran ana dek kerana selitan falsafah dan ideologi yang terlalu tinggi bagi ana yang masih dangkal ini)


Ramai juga penulis yang ana temui. (Waktu itu, ana lebih suka menjadi pemerhati. Sejujurnya, masih takut-takut untuk bertanya dan berbual-bual dengan mereka kecuali dengan mereka-mereka yang telah ana kenali sebelum ini. Antaranya Cikgu Sahrunizam, yang ana temui dalam Majlis Diskusi Karya Sastera Negeri Pahang yang diadakan di kampus ana tidak lama dulu). Dan inilah kali pertama ana bertemu muka dengan Kak Nisah Haji Harun yang terlalu ingin ditemui (yang ini pun ana tak berani bertanya apa-apa. Cuma bercakap sedikit semasa ana membeli buku dengannya). Sungguh! Ana suka gaya Kak Nisah bercakap (bukan memuji atau cuba membodek. Tapi sejujurnya, ana suka gaya beliau!) Apabila beliau membentangkan kertas kerja, ana tekun memerhati. Ya, memerhati! Jujur, sebahagian saja yang dibentangkan oleh Kak Nisah masuk ke otak, dan selebihnya lebih gemar melihat Kak Nisah berhujah! =) Satu hari nanti ana ingin berlajar berhujah daripada Kak Nisah.


Pulang dari Melaka, ana membawa bersama-sama beberapa buah buku dan majalah. Antara yang sangat dihargai ialah antologi puisi "Bahasa Senjata" yang ana terima daripada Cikgu Sahrunizam. Terima kasih, cikgu! Ana juga akan cuba untuk terus berkarya. Moga dipermudahkan segalanya. Amin.


Terima kasih Melaka, terima kasih PPMN 2009, terima kasih penganjur, terima kasih pembentang-pembentang yang telah berjaya membuka sedikit minda ana tentang perjuangan seorang insan bergelar penulis, terima kasih Kak Nas, Pak Im, Cikgu Sham, Abang saiful, terima kasih senior-senior MPR, terima kasih Kak Wani dan Dik Ayu. Terima Kasih semua! Jumpa anda di puncak kejayaan...Insya Allah...


Peserta PPMN 2009 di Puteri Resort, Ayer Keroh, Melaka


Kenangan...ana, Kak Wani dan Dik Ayu