Rabu, 27 Julai 2011

Bila Perlu Melepaskan Kesedihan...

Even a happy life cannot be without a measure of darkness, and the word happy would lose its meaning if it were not balanced by sadness. It is far better take things as they come along with patience and equanimity.
- Carl Jung -

Menangislah ketika kamu bersedih. Namun, jangan lupa untuk belajar melepaskan kesedihan itu. Kesedihan yang digenggam sebagai kenangan akan membunuh kebahagiaan yang ada pada masa akan datang. Kita bukanlah hidup pada masa lalu, kita hidup untuk hari ini dan seterusnya.

Let by gone be by gone. Life doesnt always be like we want it to be. But everything happened with a reason.


Tersenyumlah! Allah tahu yang terbaik untuk hamba-NYA.

p/s: Biarkan...pergi dan pergi... Itu ketentuan dari Ilahi... Seharusnya kumenerimanya... Biarkan... Biarkan... Pergi dan pergi...

Rabu, 20 Julai 2011

Tersenyumlah!

“Cinta-Ku mesti bagi orang-orang yang saling mencintai kerana Aku, Cinta-Ku mesti bagi orang-orang yang saling bersilaturahim kerana Aku, Cinta-Ku mesti mesti bagi orang yang saling menasihati kerana AKu, Cinta-Ku mesti bagi orang-orang yang saling mengunjungi kerana Aku, Cinta-Ku mesti bagi orang-orang yang saling memberi kerana Aku...”
(Hadith Qudsi)

Apabila tanah hati disentuh hujan kecewa, biarlah ia basah untuk seketika. Sesungguhnya air mata itu melembutkan hati. Menangis itu juga satu terapi. Tapi tak usah berlama-lama meladeni perasaan kecewa dan sedih. Kelak, memakan diri dan merana jiwa. Tenang-tenanglah. Yakin dan terus yakin; bahawa Allah sentiasa mengatur yang terbaik untuk kita.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui" (Al-Baqarah : 216)

Siapa saja boleh menangis dan berduka TAPI kita juga berhak untuk merasa gembira dan bahagia. Maka, jangan pernah menafikan sesuatu yang fitrah. Jangan terus menerus merasakan diri tidak mampu keluar daripada laut kecewa. Membiarkan rasional tenggelam begitu saja dengan alasan TIDAK TAHU BERENANG! Sebenarnya kita bukan tidak pandai, tapi adakalanya kita sengaja untuk tidak belajar berenang. Berenang ke pantai bahagia. Ayuh! Tersenyumlah! Allah itu ada dan akan sentiasa ada untuk kita menumpang kasih-NYA dan meraih bahagia bersama cinta-NYA kerana Allah tidak pernah lokek memberi sayang kepada sesiapa saja yang memintanya. Usah digusarkan ujian yang melanda.

"Maka sesungguhnya bersama kesusahan itu ada kemudahan."
(Al-Insyirah : 5)

Maka, jangan lupa untuk tersenyum! Sebarkan bahagia di hati... (^^,)

p/s : Senyuman itu pengubat hati, penyejuk jiwa...