Ahad, 12 Februari 2012

.: Baik Buruk :.

"Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakkan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang..."
[ Al-Hujurat : 12 ]

Assalamualaikum kawan-kawan...
Selamat senyum di hari yang indah. Sama ada lara atau suka, senyum sajalah... Kerana senyuman itu yang paling cantik! (^_~)v

Baik dan buruk. Dua kata berbeza, dua makna yang sama sekali tak serupa. Tapi adakala bergandingan keduanya. Macam kakilah juga. Melangkah tak sama, tapi ke mana-mana tetap bersama. Maknanya apa? Fikirlah sendiri...

Manusia dan penilaian. Itu juga satu lagi hal yang selalu ada bersama. Tiap saat, walau kita tak kata, tapi hakikatnya kita menilai. Nama pun manusia kan? Jadi jangan pernah menyangka kita ini baik segala. Bukan ada manusia yang sempurna. Ingat itu selalu.

Baik, buruk, manusia dan penilaian. Hidup - adalah apa yang kita pilih untuk ada di dalamnya. Ada saat-saatnya kita melihat buruk dan baik dalam satu masa. Itu bukan berada dalam senarai jangkaan kan? Tapi itulah yang Dia beri untuk kita buat penilian. Menilai dari sudut manapun, itu adalah apa yang kita pilih untuk ada di dalamnya. Baik buruk itu penilaian. Menerima itu adalah pilihan. Dan dalam keadaan tertentu - tiada syarat bahawa pilihan itu mesti salah satu, tapi boleh keduanya. Baik dan buruk. Yang penting, kita faham dengan jelas apa maknanya 'menerima'. Pulang pada Dia - kita pasti yakin bahawa manusia bukanlah sempurna. Cuma - jaga hati, jaga kata. Setiap satunya berbalas. Jika tidak di dunia, pasti di Sana. 

Selamat senyum kawan-kawan!


p/s : Manusia dan penilaian...