Isnin, 25 Jun 2012

.: J.E.L.A.S :.

Menjelaskan itu kamu.
Mendengar itu saya.
Memahamkan itu kita.
Maka, tenang itu berbunga.
Terima kasih, cinta!

...Kabur itu berlalu...
...Tiada ragu...

Masjid Pulau Melaka, Jun 2012

p/s : Cinta... Semoga dipermudahkan segalanya... Amin Allahuma Amin...

Khamis, 7 Jun 2012

.: M.A.A.F :.


Sebuah kata bernama RASA...
Mengaturnya tidaklah payah, bukan jugalah mudah. 
Jauh di dalam, luar jarang dapat dijangka.
Meneka itu ada, namun tepatnya bukanlah biasa.

Milik kamu...
Senyum di luar, ketawa nyata.
Mata menyinar duka bukan dapat disorok-sorok.
Memahaminya dari gerak bicara tersusun.
Indah.
Namun sirat di balik perlu juga dihadam molek.
Itu yang jarang sekali si penama SAYA ini mengerti.

Diri...
Ceroboh yang namanya RASA itu telah terlajak.
Bila kuasa hati meraja, berkurang nilai putih di dalam.
Maafkan seorang SAYA ya.
Meluka secara tak sengaja.
Mengeruh jernih yang ada.
Sungguh...
Selalu cuba untuk melapangkan ruang jiwa.
Agar 'terima' itu dipelajari.
Cuma kadang-kadang tak tertebas semak ragu yang meninggi.
Pada musim yang tiba-tiba ada.

Masa...
Bukan dapat diputar semula.
Hanya dapat dianyam menjadi ingatan.
Telah terjadi, maka statusnya tetap 'telah terjadi'.
Cuma mengharap, bilah-bilah masa yang akan hadir
tersulam kemaafan bersamanya...

Kalaulah...
Seorang saya itu bukanlah ada seperti dulu,
Mungkin yang cerah tak bertukar kelabu.
Kalaulah...
Mengundur itu boleh dan perlu,
pasti langkah ini diatur begitu.
Biar jernih semula yang dikocak keruh.
Tapi apalah adanya sebuah percaya pada kata 'KALAU'.
Seperti sengaja mencantas kuntum redha yang sepatutnya dibenarkan berkembang wangi.

Sedang belajar...
Dan akan terus belajar.
Untuk berlapang dada.
Bermesra dengan istilah 'terima'.
Tidak mahu berulang kali melukakan.
Biar ini yang pertama juga yang terakhir.
Seorang saya mengocak rasa seorang kamu.
Yang jauh dan tak bernah bertemu tetapi lebih dulu ada.

Maaf.
Dan itu nama sebuah kata yang terlalu didamba.


p/s : Tuhan...jauhi saya daripada terus mengusik rasa dan melukakan. Amin Allahuma Amin. 

Bersalah teramat. Maafkan saya. (T_T) Semoga selepas ini dan kemudiannya akan baik-baik saja ya antara kita.


Rabu, 6 Jun 2012

.: Cuti Sekolah = Kenduri Kahwin :.


Salam kawan-kawan. Hari ini hari RABU. Bermakna tak sampai seminggu je lagi sekolah berstatus CUTI. Maka, cikgu cikgi kenalah bersedia mental dan fizikal untuk menyambung P & P minggu depan ye... huhuhu... cuti kali ni tersangatlah sibuk ke sana ke mari. Sibuk pergi kenduri kahwin kawan-kawan. Kenduri saya? haha...Gelak je boleh tak? Entahlah...tak tau le bilanya... Yang pastinya, cuti sekolahlah jugak. Cuti sekolah bila? Haaa...tu yang kita tak tahu. Hehe...

Bercerita soal nikah kahwin ni, ada satu hadith nak kongsi dengan awak semua. Mari sini baca elok-elok, hadam molek-molek.

"Nikah itu sunnahku. Maka, sesiapa yang membenci sunnahku, sesungguhnya dia bukan daripada golonganku."
[ HR Ibnu Majjah ]

Ya...ini Nabi yang kata, bukan saya yang kata. Maka jangan sesekali kita mengatakan TIDAK kepada berkahwin. Kahwin itu bahasa kitalah, bahasa manisnya 'nikah'. Ada juga segelintir manusia, merasakan kahwin itu satu bebanan - membatas pergerakan, menambah tekanan. Jangan ya...jangan pernah kita berfikir macam tu. Kalian tahu tak, banyak maslahat bila kita memilih untuk berumah tangga? Tak percaya, pergi tanya Pakcik Google. Boleh baca dan hadam sendiri. Boleh juga buka tafsir, lihat maksud beberapa ayat yang menuntut agar kita berkahwin.

Secara psikologinya, berkahwin itu sebenarnya mengurangkan tekanan. Bila dah kahwin, banyak cerita boleh kongsi sama-sama. Banyak masalah bukan sendiri-sendiri simpan. Bila 'tertekan' boleh minta dipujuk. Tahu tak, kadar ke'tension'an itu akan berkurang melalui sentuhan dan pujukan? Betul...saya baca dalam buku Pengurusan Stress masa nak buat assigment di kampus dulu-dulu. Tak tahu ya...ini dah tahu ni, maka cepat-cepatlah kahwin! haha...guarau ja...

~ Siti Nor Saadah binti Satar ~
(Sekinchan, Selangor)

Ya...perkahwinan itu tanggungjawab dan pengorbanan. Kalian tahu, bagi si gadis - memilih untuk berkahwin itu adalah keputusan besar yang merupakan satu pengorbanan dalam hidupnya. Beralih status menjadi seorang isteri, memilih untuk merelakan diri dalam apa jua keadaan bersama seorang lelaki yang hanya dikenali semasa dewasanya. Selepas berkahwin, seluruh hidupnya milik Allah dan suami. Baik, buruk, kurang, lemah - harus terima dengan redha. Kerana dirinya sudah bergelar ISTERI. Syurganya pada redha SUAMI. Itu bukan sesuatu yang mudah ya kawan-kawan... Tapi perempuanlah yang paling mudah jalannya nak meraih pahala berganda sesudah bersuami. Tak percaya? Baca ini...

"Bila isteri itu mengerjakan sembahyang lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, memelihara kemaluannya dan mematuhi suruh dan larangan suaminya, maka dimasukkan dia ke dalam syurga." 
[ HR Abu Hurairah ]

Seronok kan kan kan??? Tapi bukanlah mudah ye kawan-kawan nak jadi isteri solehah ni. Tak mengapa, BERUSAHA BERJAYA! Walau diuji sehebat mana jiwa, bertahanlah dengan segala cuaca. Kalau hujan ribut sekalipun, andai masih mampu bertahan, bertahanlah. InsyaAllah, bahagia itu menyinar juga akhirnya. (huhu...saya ni pandai cakap je, belum tahu lagi perjalanan saya nanti bagaimana...)

Bagi lelaki pun begitu juga. Perkahwinan adalah tanggungjawab. Ibu bapa, isteri dan anak-anak menjadi keutamaan selepas berkahwin. Memilih si gadis sebagai teman hidup, jangan pula sampai 'tersia-sia' kehidupan anak orang ya kawan-kawan. Tepuk dada, tanya iman. Mengambilnya sebagai isteri atas dasar cinta semata-mata atau atas dasar dia sebagai 'pelengkap hidup'? Antara dua... Baca ini dan faham dalam-dalam:

"Sebaik-baik lelaki adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak mempunyai budi pekerti." [ HR Abu Asakir ]

~ Si Cantik Nursuhaila Binti Mohd Yaccob ~
(Kemaman, Terengganu)

Dan ini lagi...

Dari Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda :
"Orang mu'min yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan orang yang paling baik di antara kalian adalah yang paling baik terhadap isterinya." 
[HR Tirmizi]

Makanya, bila sudah bergelar suami, harus berlaku baik terhadap isteri ya kawan-kawan. Jangan yang manis itu ketika bercinta saja. Orang tua-tua cakap, "Masa belum dapat, manis bahasa - lembut gigi daripada lidah." Oh...tidaklah.... Semoga kita tak jadi begitu. Semoga bahagia mengiringi rumah tangga kita semua sampai syurga sana. Amin.

Paling utama adalah kesefahaman. Saling memberi dan menerima. Saya percaya, kelebihan itu anugerah dan kekurangan itu melengkapkan fitrah. Hati perlu selalu lapang, selalu berbaik sangka. Suami isteri, tolak ansur paling utama. Kasih sayang pengikat bahagia. Bila menyayangi, hati jangan berbagi-bagi. Sentiasa bersyukur pada Ilahi dikurniakan teman hati yang selalu ada di sisi. Menerima apa adanya diri, itu sudah sangat memadai. Kawan-kawan...semoga hati kita selalu lapang dan tenang pada saatnya kita mengotakan sunnah Kekasih Dia. Amin Allahuma Amin...

~ Si kecik Wan Nur Hanisah binti A. Halim ~
(Dungun, Terengganu)

Nabi kata, 

"Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang paling baik kepada isterinya. Dan wanita yang paling baik dari umatku adalah yang paling baik kepada suaminya..."

p/s : Semoga kita semua diberi bahagia dunia dan akhirat... Amin Allahuma Amin...