Khamis, 30 Julai 2009

Buku...buku...buku lagi... =)

Semalam saya tiba di bilik lebih kurang jam 9.30 malam. Letih juga otak ni; dua hari mendengar pembentangan kertas kerja yang pelbagai. Dan pastinya, semuanya berkaitan dunia tekstil! Kerana apa ya? Sebabnya...kami menghadiri KONVENSYEN TEKSTIL! =) Dah tentulah pembentangan-pembentangan tersebut berkisar tentang dunia tekstil dan kali ini fokusnya lebih kepada dunia batik, songket dan tenunan kreatif. Hmm...agak bergunalah bagi golongan bakal guru seni seperti kami ni.

Tetapi, ada sesuatu yang membuatkan saya lebih bahagia dan sedikit lupa dengan kebosanan dan kegusaran. Sebelum bertolak pulang ke kampus petang semalam, kami dibawa ke MidValley. =) Suka; bukan kerana nak ber'shoping'. Saya suka kerana saya menghabiskan masa hampir dua jam berada dalam MPH's Book Store! Terujanya melihat gedung buku tersebut. Saya katakan pada Wan Chik (teman baik saya), saya tak mahu ikut mereka mencuci mata dan tinggalkan saja saya di kedai buku ini, tapi mesti datang cari saya di sini bila hendak pulang nanti. Kalau tidak, alamatnya, saya tak tahulah nak balik macam mana! Sebab saya kurang arif dengan tempat-tempat di sini.

Saya menghabiskan masa dengan meronda-ronda ke seluruh bahagian rak buku yang tersedia. Melihat kalau-kalau ada buku yang menarik untuk dibeli. Sungguh! Boleh gila dan rasa nak miliki semua buku yang saya suka. Saya khabarkan kepada abang saya, Hafezi melalui SMS. Satu saja perkataan balasan daripadanya; "GELOJOH"! Uh..tak kisahlah abang... Yang penting Mis sangat bahagia sebab Mis dah jumpa buku yang Mis nak! =)

Lebih kurang jam 5.30 petang, kami bertolak pulang ke kampus. Saya pulang dengan senyuman, dengan rasa bahagia, dengan rasa puas hati. Lain kali, saya nak ke sini lagi... =)

p/s : Oleh sebab masalah 'line wireless' yang agak lambat, gambar buku-buku yang saya beli, akan saya muat naik kemudian.

Khamis, 23 Julai 2009

Kerana apa...

Lama saya biarkan taman ni tak berusik. Bukan kerana kesibukan, tapi kerana saya sebenarnya tak tahu nak menulis tentang apa. Saya punyai idea dan cerita untuk saya kongsi dengan pelawat setia yang rajin menapak ke taman saya. Kadang-kadang, terlalu banyak yang saya fikirkan. Balik daripada kuliah, kononnya nak mengaranglah. Tapi selalunya, cerita hanya bermain di kepala. Sudahnya, hilang begitu saja. Susah juga kalau sudah bertapak rasa malas menulis ni. Kadang-kadang, kerja yang tak sudah-sudah ini pun buat saya pening. Konflik yang menekan, stress yang kadang-kadang datang menyinggah; jenuh juga dibuatnya. Sehari dua ni, saya tak berapa bersemangat. Bukanlah disebabkan oleh faktor kesibukan dan kerja yang melambak, tapi, lebih kepada faktor peribadi yang menekan. Atau lebih senang saya katakan, saya mengalami KONFLIK JIWA mungkin! Emosi sedikit tidak stabil. Buat masa ini, saya lebih senang membiarkan diri saya berada lama dalam fasa bertenang. Masalah yang membelenggu ini, harapnya biarlah cepat-cepat usai. Saya sudah letih! Moga Allah memberikan kekuatan dan ketenangan...

p/s : Ingin membenarkan diri mencari ruang ketenangan dan sedikit kekuatan... Mahu diam dan tenang...

Bintang yang tersenyum senang,
sudilah kiranya meminjamkan daku sedikit cahaya,
akan kupulangkan setelah hatiku
hilang gelita hiba...