Selasa, 4 Oktober 2011

.: Trifle Untuk Kamu :.

"The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up..."
- Mark Twain -


Assalamualaikum semua... Entri dalam ke'bizi'an melampau sebenarnya ni. Tapi tak mengapa...demi sahabat, saya rela. (^_~)v Kali ini entri dikarang khas buat seorang teman yang mahukan resipi puding trifle yang pernah dia jamah semasa berkunjung ke rumah saya dulu. Gambar ini bukan trifle yang saya buat. Ini kawan saya [http://anglelady.blogspot] yang buat. Saya pinjam saja sebagai pameran. Hehe.. Apapun trifle yang akan saya beri resipinya ini, lebih kurang sama macam ini jugalah. Baiklah...chef Misraini akan memulakan kelas membuat puding trifle secara maya. Kalau suka, boleh cuba sendiri ya... =)

Bahan-bahan:

1 buku kek gulung
[apa-apa perasa pun boleh, tapi saya selalu beli perasa coklat]
2 sudu tepung kastard
1 kotak jeli Nona
1 tin susu cair
1 tin fruit koktail
Gula sesedap rasa

Cara-cara:

  1. Potong kek dan susun slice demi slice kat dalam mangkuk kaca atau mangkuk ikut keselesaan anda[Jangan kecil sangat ye mangkuk tu]. Susun sampai penuh ruangan mangkuk itu. Kek yang lebih bolehlah dimakan sambil-sambil buat tu kan.
  2. Taburkan sikit fruit koktail tu ke atas lapisan kek tadi. Agak-agak je ye. Jangan habiskan 1 tin tu.
  3. Kemudian, masakkan 2 sudu tepung kastard itu dengan 1 tin susu cair dan tambah secawan air. Masukkan gula sesedap rasa dan masaklah ia sampai berkilat dan likat. Masak lama-lama ye sampai ia bertukar jadi warna kuning telur yang cantik dan menyelerakan. Hehe...
  4. Kemudian, tuang kastard yang dah masak itu ke atas lapisan kek tadi. Ratakan ke seluruh permukaan.
  5. Kemudian, masakkan pula jeli Nona sebungkus itu dengan 2 cawan air dan gula. Gula tu sesedap rasa jugalah. Ikut selera masing-masing. =)
  6. Selepas jeli tu masak, tuang di atas kastard tadi. Tuang perlahan2 supaya tak bercampur dengan kastard. Lakukanlah dengan penuh kasih sayang seperti menatang minyak yang penuh. =)
  7. Kemudian, taburlah lebihan fruit koktail itu ke dalam jeli yang sudah dituang itu. Biar dia tenggelam dan berenang-renang di dalam jeli. Oh lupa, jangan tuang air koktail tu sekali ye. Koktailnya saja.
  8. Lepas tu, biar dia sejuk sikit dan masukkanlah dalam peti ais. Lepas tu bolehlah makan dengan sangat nikmat.
Ok...dah siap! Selamat mencuba ye... Perlu tinggalkan anda untuk beberapa musim kerana terlalu banyak tugasan yang perlu dilunaskan saat ini. Tinggal dulu sahabat... ~




7 ulasan:

Ainie berkata...

Assalamualaikum Chef Misraini! ^_~
nk minta izin copy resepi untuk simpanan peribadi boleh? =)

.: S.A.Y.A :. berkata...

waalaikumsalam...

hehe...saya bukanlah chef...
panggil misz saja ye ainie...
silalah...ambillah mana2 yang kamu rasa berkenan...

(^_^)v

Jeff Jerret berkata...

Salam..

Saya pun sama yer... =)
Tqvm awk..

p/s : hrp bersabar dgn keje awk yang mencabar tu yer..

.: S.A.Y.A :. berkata...

Jef:

Ya awak... u r almost welcome.. ambillah mana-mana yg awak suka...

haruslah selalu bertabah...
kecil saja ujian ni kan...
terima kasih awak... =)

Ainie berkata...

ok misz ^_~
terima kasih ya =)

humble.yat berkata...

salam..misz..wah saya tak pernah wat triffle lagi..hehe nampak sedap..:-)

.: S.A.Y.A :. berkata...

ainie : sama-sama... =)

hayati : wassalam... hehe... cubalah! sedap sangat... makan sejuk2 lagilah sedapnya... mudah je buatnya... =)