Rabu, 4 Julai 2012

.: Malam Bahagia :.

"Allahuma yassir walaa tu'assir..."
~ Ya Allah permudahkanlah, jangan dipersulit... ~


NISFU SYAABAN... Bersua lagi angka 15 pada malam yang dijanjikan bahagia. Ya Rabb, terima kasih! Memberi ruang dan peluang. Bagaimana agaknya kondisi buku amalan kita diangkat saat hampir tenggelam matahari tadi ya? Allah, yakin, bukanlah aku seorang hamba yang tersenarai penuh amalan baiknya. Ampun Ya Rabb andai yang tercatit itu menyebelah pada ruang yang tidak molek.

Hati. Tempat jatuhnya pandangan Allah. Nabi kata, "Dalam tubuh manusia itu ada seketul daging. Jika buruk daging itu, maka buruklah manusia itu. Begitu juga sebaliknya..." Kamu tahu kawan, daging itulah hati. Raja kerajaan tubuh.Selalu bikin manusia jadi bingung dengan tindak tanduk sendiri. Buat manusia selalu menyimpang rasa dan tindak. semuanya kerja hati.  Sukarnya mendidik hati supaya menghadam makna sabar dan tenang. Sedang dua itulah kunci yang mengikat hati daripada rasa yang bukan-bukan. Malang terselalu. Hati di depan, rasa dituruti. Maka, manusia seperti saya ini gagal lagi mengharungi tatkala hati diuji. Ampun Ya Rabb... Pulang hati sama DIA. Laa ilaha illallah...

Tenang. Yakin janji DIA. Malam ini peluang lagi. Hadiah daripada DIA yang selalu ada. Cuci hati bagi tenang. Biar tak berbekas rasa yang tak sepatutnya ada. Ya, kita manusia. Bukan nabi yang maksum. Tapi nabi yang sedia maklum bahawa baginda itu maksum, tetap juga menjadi setaat-taat dan sebaik-baik manusia. Setinggi-tinggi sabar dan sekuat-kuat hati dibina. Dan kita? Sayalah terutamanya. Kadang-kadang saja mahu bercinta dengan tenang. Teruknya diri. Ampun Ya Rabb...

Hitung. Bila dikenang-kenang, banyak buruk daripada baik yang dibuat. Tak beringat masa buat. Menyesal sesudah terjadi. Itu yang sering seorang saya lakukan. Hati minta diberi tenang dengan selalu, tapi hati dibaja juga dengan rasa yang tak 'best' kerap kali. Maka, tenang manakah yang ingin bertamu? Allah... (T_T) Cuai lagi mendidik hati. Tenggelam dalam rasa yang entah apa-apa. Semakin hari, semakin terasa diri tak sekuat dulu. Motivasi jiwa macam chipsmore. Sekejap ada, sekejap tak ada. Semakin kurang bersenyum tatkala diuji. Ah, rugi teramat! Mahu kembali seperti dulu. Yang tenang dan bertabah dengan selalu.

Bersih. Mari bersihkan hati untuk meraih tenang. Biar buku amalan baru itu tertulis yang manis-manis. Biar kita sama-sama jadi manusia baik. Baik hati dan baik budi. Hati kita milik DIA. Meminjam milik-NYA haruskah kita mengotori dengan sesuka? Serupa orang meminjam empunya kita. Mahu kita terima pulangan yang kotor dan cela? Tak mahu pastinya. Tapi Allah tak kejam. DIA beri kita ruang dan peluang terlalu selalu. Supaya sempat kita membersihkan sebelum memulangkan. Alhamdulillah. 

"Sesungguhnya Allah menurunkan (malaikat dengan perintah-NYA) pada malam nisfu Syaaban ke langit dunia, lalu Allah mengampui dosa-dosa (dosa para hamba-NYA di mana kemapunan) pada malam itu lebih banyak daripada bilangan bulu-bulu kambing peliharaan (bani) Kalb."
[HR Imam Ahmad Rahmallah]Allah. Engkau penentu tiap sesuatu. Mohon dipermudahkan segala urusan. Mohon dengan sungguh-sungguh. Moga diberi kesabaran dan kekuatan untuk bertahan dalam lautan ujian.
Pulang pada

DIA...

~ TERIMA  KASIH ALLAH ~

p/s : Mohon maaf pada semua yang pernah disakiti mahupun tersakiti. Semoga disisipkan rasa kemaafan itu di dalam hati kalian. Dan saya untuk kalian, seperti selalunya - maaf itu ada dan terus ada. Berlalu bagai air mengalir tak berhalang.


Tiada ulasan: