Selasa, 11 September 2012

Tiada Tajuk... Suka-suka saja...

"Kalau kau tak tahu menulis tentang EMAS, menulislah tentang TIMAH atau PERAK. Asalkan bukan sampah!"
~ Fynn Jamal ~Assalamualaikum kawan-kawan! Uh...meng'update' blog di waktu persekolahan??? Ohhooo...nanti ada juga yang buat entri, cikgu cikgi ni banyak sangat masa sampai boleh update blog... hehe.. Hade aku kesah??? Uh...kasau bunyinya mek ayat mung... hihihi...

MASA. Pedulilah... Ni je 'free time' yang aku ada untuk merapu-rapu dengan jayanya di kertas maya sendiri setelah berbulan-bulan bergelumang dengan perkara-perkara haru yang tak sudah-sudah. Cinta aku kata, "Kerja mana pernah selesailah sayang!". Ya, betullah tu. Alangkah THE BESTnya kan dapat duduk rumah masak-masak, makan-makan, tulis-tulis saja... Oh, itu ALANGKAH jela... Angan-angan yang hampir mustahillah terjadi. Kerjalah selagi aku dibenarkan oleh DIA untuk bekerja. DIA tak pernah ajar hamba-NYA jadi malas usaha.

MALAS = KAU MAKAN PASIR sajalah.

USAHA. Kek pasir bersalut lumpur, pasir masak rendang tok, sup pasir, pasir tiga rasa, pasir masak kicap, pasir pasir dan pasir. Itu kalau kau malas usahalah kan. Aku juga tak pernah ajar diri aku untuk jadi malas dan culas. USAHA TANGGA KEJAYAAN.. huhu...nampak tipikal sangatlah ayat ini kan. Tapi kau bacalah dengan jiwa, jangan baca dengan mata semata-mata. Kalau kau baca tutup mata pun, haruslah kau tahu kan. Tapi tak berguna dan tak diguna-guna jugalah kalau kau sekadar baca tanpa rasa dan kesedaran. OK dah.

HADIAH. Minggu lepas aku ada hadiah untuk diri aku sendiri. Ngeeee~ Bukanlah satu benda yang pelik bagi seorang aku untuk menghadiahi diri sendiri dengan apa-apa saja yang aku suka. Ya, 'keyword'nya, YANG AKU SUKA. Dalam hidup, aku bukanlah penggemar yang banyak menyenaraikan perkara-perkara kesukaan. Sungguh! Tak tipu ni. Aku suka yang biasa-biasa. Aku suka apa yang aku suka. Kalau kau orang tak suka, itu kau orang punya sukalah. Hihihi... Dan yang aku suka tu TAK BANYAK. Tak banyak tapi besar. Hihihi... Nah, ELEGAN untuk santapan mata kau orang. Ni la salah satu perkara yang aku suka dalam hidup aku.

RASA. Kau tahu apa rasanya bila yang kau mimpi-mimpi jadi realiti? Berbunga-bunga sampai mengalir air mata kau tahu. Hihi... Syukur sama DIA kerana telah mengizinkan impian aku jadi nyata. Mak dan Pak. Dua manusia yang selalu menyimpan bangga dalam senyap. Senyum puas-puas dapat tabur bunga-bunga gembira dalam hati mereka. Syukur teramat! Pakcik hensem pujaan hati - walaupun tak datang masa pelancaran, tak mengapalah, sampai juga SMS darinya. Itu dah cukup buat aku rasa terharu. Pak Cik, terima kasih ya untuk kek-kek yang sedap tu. Terima kasih juga kerana ada cinta! Buat orang dan orang yang selalu ada dan membentangkan ruang serta peluang untuk aku, semoga DIA beri kamu kemudahan dalam apa saja. Dulu ustazah kata, kalau kita tolong orang nanti Tuhan hadiahkan sesuatu dengan nilai berganda. Semoga janji itu tunai untuk kalian. Allahuma amin.

PUJANGGA. Dulu aku bermimpi juga, mahu jadi pujangga kononnya. Entah. Mimpi lagilah. Tapi kawan aku tulis di status FBnya. 

"Mimpi itu percuma. Mimpilah. Tapi selepas itu kau bangunlah, pergi kerja."

Ya, betullah tu. Mimpi itu percuma. Aku boleh mimpi apa saja. Tapi kalau aku tak usaha, ada aku dapat semua? Tentu-tentulah tak ada kan... Maka, masih aku berpegang pada USAHA, DOA dan TAWAKKAL. Mana tahu, satu masa nanti aku boleh jadi penulis kecil dengan sumbangan yang besar untuk umat manusia. Siapa tahu kan? Aku cuma mahu apa yang aku tulis itu bawa orang dekat sama DIA. Pahala sampai syurga. Itu saja.Aku tak mahu menulis yang bukan-bukan, yang bawa manusia menangis, meraung, murung sepanjang zaman, bergula-gula dengan rasa tanpa fikir tentang DIA. Oh tidaklah. Tak mahu lagi macam tu. Aku mula rasa yang menulis itu tanggungjawab besar. Habuan - itu bukan keutamaan dalam aku menulis. Cukuplah apa yang aku ada - berlebih, aku syukur, berkurang juga aku syukur. Ada la tu hikmahnya. Menulis itu cinta. Menulis untuk memberi. Apa yang aku suka dan aku pilih untuk ada dalam hidupku. Semoga bermanfaat dunia akhirat. Itu saja.

FAHAM. Semakin hari semakin banyak yang aku mengerti - tentang hidup dan nilai hati. Dan semakin aku suka jadi pemerhati, buat pedoman diri sendiri. Malas nak cakap banyak sebab manusia sebenarnya lebih mengerti perihal diri sendiri. Yang molek, kau teruskanlah. Yang kurang cantik, kau betulkanlah. Aku menulis dan ajak kalian jadi baik, bukan bermakna aku yang terbaik. Tapi aku sedang belajar untuk jadi baik dan bawa kau orang sekali. Ya, mungkin kau orang kata, 'kubur masing-masing'. Betullah tu. Tapi kalau lahad kau sebelah lahad orang lain, lepas itu gedebak gedebuk dibantai siang malam, tak ke kita menyusahkan jiran tetangga yang sedang 'lena'? Bising tau... Maka, jomlah kau. Kalau nak ikut, ikutlah. Nak tinggal sini pun aku tak paksa. OK bai. 


p/s : Mohon dipermudahkan segala urusan kalian dan urusan aku juga. Allahuma amin.

Tiada ulasan: